Rejse til usbekistan

Rejser til Usbekistan

Rejser til Silkevejen og dens aura af eventyr, myter og verdenshistorie er målet for vores populære grupperejser til det usædvanlige – og for mange stadig ukendte – centralasiatiske land.

Rejser til Usbekistan giver dig mystik, historisk vingesus og stor skønhed.

Vi er på vores rejser til Usbekistan langt væk kulturelt og geografisk. Med dårlig asfalt og uendelige stepper. Men som et fatamorgana, der bliver virkeligt, dukker Silkevejens  berømte byer op i horisonten; Samarkand, Bukhara, Khiva.

Horisonts rejser til Usbekistan giver dig et dybt indblik i en forunderlig verden med det flotteste inden for islamisk arkitektur, ornamentik, byplanlægning og kunsthåndværk.

Vores Silkevejen-rejser foregår altid i små grupper med hovedvægt på vores rejselederes unikke viden om og personlige forhold til Usbekistan. Kort sagt:

Høj score på Usbekistan rejser
Hos Horisont Rejser går vi meget op i kundetilfredsheden med vores rejser. Derfor foretog vi i 2016 en undersøgelse blandt vores gæster på vores rejser til Usbekistan, hvor vi spurgte ind til tilfredsheden med rejsen helt generelt samt til mere specifikke dele af rejsen. Vores Usbekistan rejser endte på en samlet score på 4,85 ud fra en skala, hvor 5 er det højeste. Det er vi meget glade for og stolte over! 

Vores tidligere kunder er dem, der kan bedømme vores rejser bedst. Du kan derfor læse gæsternes evalueringer under de forskellige Usbekistan rejser og på den måde finde ud af, om den enkelte rejse er noget for dig. Hos Horisont Rejser vægter vi nemlig tryghed hos vores gæster højt – både før, under og efter rejsen. Og vi vil gøre vores bedste for, at du får en rejse til Usbekistan, som du sent glemmer.

Kort sagt leverer vi:
Rejser, der rykker dig.

Se alle rundrejser til Usbekistan

Information om Usbekistan

Legende-land

Sagnomspundne navne som Samarkand, Bukhara, Khiva er, hvad det handler om. Silkevejen-rejser. Intet er bedre end rejser til Usbekistan, hvis du vil fornemme af Silkevejens storhed og dramatiske historie, eventyr, magi og enorme natur. Apropos legender, vi taler om de helt store; Djengis Khan, Alexander den Store - den kaliber.

Rejser til Usbekistan med magi i luften
Vores rejser til Usbekistan kommer til de tre mytiske Silkevejs-byer, der på mange måder ligner sig selv for 1000 år siden. Hver for sig kunne de gøre det ud for overdådige Silkevejen-rejser.

Islams gamle arkitekter, byplanlæggere, designere og håndværkere var mestre, og gæster på vores rejser til Usbekistan deler som regel vores beundring for deres æstetik, farvesans, sans for rum og lys, mønstre, ja, man kunne blive ved.

De gamle byer, som vi besøger på vores rejser til Usbekistan, eller Uzbekistan (som nogle fejlagtigt staver landet), er spækkede med fæstningsværker, moskeer, madrassaer (islamiske læreanstalter), pladser og basarer. Det hele ligger klar og folder sig ud for øjnene af dig på vores rejser til Usbekistan. Som var de sidste karavaner kun lige forsvundet i kimingen på deres egne Silkevejen-rejser.

Usbekistan i forandring
Formålet med vores rejser til Usbekistan er ikke kun at dyrke en begivenhedsrig fortid. Moderniteten og højteknologien er ankommet. Silkevejen-rejser møder også et Usbekistan i rivende udvikling. Alligevel er Silkevejen-rejser det absolutte fokus på Horisonts rejser til Usbekistan.

Usbekerne er stolte af deres forfædre og har deres egen måde at skabe sammenhæng mellem fortid og nutid. Forhistoriens magi lurer lige under overfladen, hvilket tydeligt mærkes på rejser til Usbekistan.

Te og frigjorte kvinder

På rejser til Usbekistan folder magien sig ud for os i en nutidig, spektakulær kontekst. Usbekerne er imødekommende og gæstfrie. De har ikke tradition for at være anmassende, og de handlende inviterer gerne på en kop te, mens du studerer deres fantastiske kunsthåndværk.

Ligeledes har kvinderne deres egen hovedrolle på vores Silkevejen-rejser.  Usbekistans kvinder er blandt den muslimske verdens mest frigjorte. De spiller en tydelig, aktiv rolle i samfundet. Religiøse dogmer håndteres pragmatisk.

På rejser til Usbekistan støder man ikke sjældent ind i grupper af larmende, grinende kvinder på restauranter og barer, som er ude at more sig, mens eventuelle ægtemænd derhjemme selv må sørge for at varme aftensmaden. Det gør ikke en til mindre muslim i Usbekistan.

Muhammeds arv
På rejser til Usbekistan møder du et landskab af bjerge, floder, ørkenstepper, skove og frugtbare landbrugsområder.

Horisonts Usbekistan-rejser tager dig med til de vigtigste af de gamle byer i en moderne variant af Silkevejen-rejser. Når vi på vores rejser til Usbekistan kommer til de sagnomspundne byer, finder vi nogle af Centralasiens mest imponerende bygninger og fabelagtigt dekorerede moskeer, intakte fæstningsanlæg og mageløse madrassaer med rødder tilbage til Muhammeds tid.

En fordel for Usbekistan-rejser
I en region oprindeligt domineret af nomadekulturer var det kun indbyggerne i det nuværende Usbekistan, der efterlod sig nævneværdige storbyer. Det ser man ikke i de fire øvrige stan-lande (Turkmenistan, Kirgisistan, Tadjikistan, Kasakhstan), som Silkevejen-rejser er beslægtede med.

Horisonts rejser til Usbekistan koncentrerer sig om Samarkand, Bukhara og Khiva, der var knudepunkter for handlen langs silkevejene mellem Asien og Europa. Og centrum for en brutal historie. Historiens tidevand skvulpede frem og tilbage som krigeriske tsunamier.

Uforglemmelige rejser til Usbekistan
I dag er Silkevejen-rejser fredelige og magiske. Engang var Silkevejen-rejser anderledes dramatiske og farlige. Var det ikke Alexander den Store fra vest eller Djengis Khan fra øst, kom andre blodtørstige hære på skift og erobrede, plyndrede, brændte ned og byggede op.

Business as usual på de kanter - dengang.

Historiske dimensioner, der gør rejser til Usbekistan uforglemmelige.

Se vores video, hvor rejseleder Søren Bjelke fortæller om rejser i Usbekistan og Centralasien

For Horisont Rejser hænger pris og kvalitet sammen. Kigger du blot på prisen, kan andre rejser se billigere ud, men i sidste ende kan den billige rejse vise sig at blive den dyreste.  

Læs her, hvordan vi adskiller os fra andre rejsebureauers Usbekistan-rejser.

Khiva, engang en storby og et knudepunkt for silkevejens og Centralasiens slavehandel. I dag en af verdens fineste og bedst bevarede oldtidsbyer, som stadig benyttes. Ca. 3000 mennesker bor bag de gigantiske lerklinede fæstningemure, der løber rundt om byen med fire store porte som eneste adgangsmulighed. Bag murene ligger gyder, basarer, gamle madrassaer, moskeer, det hele kompakt og komprimeret. Det nye Khiva med 60.000 indbyggere ligger i umiddelbar nærhed.

I Bukhara skruer vi op for blusset. Byen er større og spækket med arkitektoniske mesterværker i verdensklasse. En grandios by, hvor vi bor inden for gåafstand af de fleste af de attraktioner, som denne hovedby på Silkevejen byder på. Bukhara er særligt kendt for sit kunsthåndværk med blandt andet håndsmedede knive og keramik.

Samarkand er kronjuvelen i historien om Silkevejen. Vejen hertil går som regel ad landevejen mellem byerne for at fornemme landskabet og stemningen på stepperne og ikke mindst ankomsten, som den må have været på karavanernes tid. Samarkand er magisk. Djengis Khan var ikke byen nådig, da han kom forbi i 1200-tallet, men usbekernes folkehelt, Timur Lenk, samlede i århundredet efter et enormt rige og stod bag byggeriet af Samarkands største seværdigheder. Her findes den flotteste offentlige plads i verden, Registan, og selvfølgelig Timur Lenks eget mausoleum.

I det sydøstlige hjørne af Usbekistan ligger en dal spærret inde af bjerge. Det er Fergana, beskyttet og beriget med en særegen natur og usædvanligt frodige jorder. Når man kommer over passet ad landevejen fra Tajkent og ser dalen åbne sig, er det (næsten) som at have fundet det hemmelige Shangri-La. Fergana-dalen måler 300x70 km og har i 3-4000 år været regionens spisekammer. Den er stadig i dag hjemsted for noget af det fineste silke, der kan opdrives uden for Kina.

Flere af vores rejser inddrager besøg i nabolandene, Turkmenistan og Kirgisistan, der på mange måder kulturelt og geografisk er beslægtede med Usbekistan.

Tasjkent – herunder Amir Timur Square og den tidligere Røde Plads (Mustaqillik Square). Desuden Navoiteatret, Chorsubasaren, undergrundsbanen og Khast-Imom-komplekset.

Bukhara – med dens små tehuse, emirens sommerpalads og Naqshbandi-komplekset. Ark-fortet, Poikalon, emirpaladset Sitorai Mohi-Hosa, Bolo Khauz Mosque, Samanid’s Mausoleum, Chashma Ayub Mausoleum og Gisduvans keramikværksteder.

Samarkand, kaldes ”Orientens Rom” – på grund af de mange, velbevarede bygningsværker fra oldtiden og Timur Lenks storhedstid; pladsen Registan, flere mausoleer og moskéer, deriblandt Bibi Khanum, den største kuppelmoské i Centralasien.

Khiva – hvor Ichan Kala (den indre by) er et must, Kalta Minor og madrassaen Muhammed Amin Khan samt Mohammed Rakhim Khan II’s sommerresidens Kyzyl Kum-ørkenen.

Nukus og Savitskijs Museum, også kaldet ’Ørkenens Louvre’ Timur Lenks fødeby, Shakhrisabz, med Timur Lenks sommerpalads Ak Saray (det hvide palads), Dorus Tilovat-komplekset og Kuk Gumbaz-moskeen, der blev bygget af videnskabsmanden Uleg Bek (Timur Lenks barnebarn).

Den utrolige Fergana-dal, hvor der bl.a. produceres bomuld og silke. Det gamle handelsknudepunkt, Kokand, med Khudoyar Khan-paladset og Dakhma Shokhon, fredagsmoskéen og Norbutabey-madrassaen.

Det usbekiske køkken henter inspiration fra forskellige køkkener i verden og har været under indflydelse af både Mellemøstens og Sydasiens køkken. Men det er også et ørkenkøkken, hvis formål var at mætte, at kunne transporteres og at kunne holde sig under ekstreme betingelse.

 

Gede- og fårekød er i høj kurs blandt usbekerne. Grøntsagerne (fra Fergana) er saftige og usædvanligt velsmagende, lige som ikke mindst de friskbagte brød fra lerovne.


Nationalretten ‘Pilaf’ er ris og kød blandet sammen med forskellige krydderier. Generelt er maden mild og rustik og passer godt til danske ganer.


Af andre retter kan nævnes ‘Chuchvara’, en suppe med indbagt kød nærmest som en usbekisk udgave af Østeuropas pirogger. Shashlyk er grillet kød på spyd, der kan fås overalt. Derudover vil man opleve fade og skåle fyldt med humus, marinerede grønsager, salater og andre delikatesser.

Visum i Usbekistan
Der er igen indført visumpligt for bl.a. danskere, der rejser til Usbekistan. Vi sørger for visumgodkendelse inden afrejsen, og erhvervsaktive skal fremsende en erklæring fra arbejdsgiver på engelsk, der bekræfter ansættelsen med stillingsbetegnelse. Er man gået på pension, skal man blot oplyse, at man er pensionist. Visum får man ved ankomsten, og rejser man individuelt eller som en del af vores små grupper med lokal engelsktalende guide, skal man ved indrejsen betale et beløb for visum på 50-60 dollars, som man skal have klar i nye sedler på 10 eller 20 dollars - større sedler eller sedler, der på mindste måde er krøllede, accepteres ikke.

Vaccinationer i Usbekistan
Inden din afrejse bør du undersøge, om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Kontakt evt. de danske lægers Vaccinationsservice på www.sikkerrejse.dk

Klima og den bedste rejsetid
Klimaet er tørt og varmt på sletterne og mere fugtigt i bjergene. Landets klima følger årstiderne, som vi kender dem, men med mildt vejr både forår, efterår og vinter.
I sommerperioden topper varmen, og temperaturen når ofte over 35 grader. Derfor er den bedste rejsetid i forår og efterår. Se klimatabel. I Kirgisistan er det ligeledes godt at rejse i sommerperioden, hvor det er tørt og ikke så varmt som i Usbekistan.

Valuta i Usbekistan
Den usbekiske møntfod hedder Som (UZS):
1 US$ = 2.328 Usbekistansk Soum (pr. 6. august 2014). Du kan se den seneste valutakurs på fx. www.valutakurser.dk.
Hæveautomater eller Bankomater, som de også kaldes, findes stort set ikke, og det er ganske svært at få lov til at bruge internationale kreditkort. Medbring derfor hele turens beløb i kontanter; helt nye US dollars uden bukkede hjørner, skriblerier eller andre typer beskadigelser (eller evt. euro).

Drikkepenge
På hoteller og restauranter er det normalt at give ca. 10 procent i drikkepenge.
Ved taxikørsel er det normalt at give lidt drikkepenge, men ikke påkrævet. Beregn på denne tur ca. USD 45 til lokalguiden og chaufføren.

Usbekistans geografi
Usbekistan grænser i nord og nordvest op til Kasakhstan, i sydvest til Turkmenistan, i sydøst til Tadjikistan, i nordøst til Kirgisistan og i syd til Afghanistan.
En del af landet er fladt, en anden bjergrig. Det gennemløbes af en række store floder med et stort vandkraftpotentiale. Sletteområderne befinder sig i nordvest og i landets centrale del – højsletten Ustiurt, dalen Amú-Daria og ørkenen Kyzylkum.
Bjergene befinder sig i sydøst med bjergkæderne Tian-Shan og Gussaro-Alai.

Fotografering
Der er ingen specielle regler for fotografering, man bør dog være forsigtig med at fotografere militæret og i religiøse bygninger og generelt respektere folks grænser.

Kommunikationen hjem
Der er mulighed for at benytte sin danske mobil Usbekistan. Dog skal man være opmærksom på de høje roaming takster, som er tilknyttet ens danske abonnement, når den bruges i udlandet.

Tidsforskel i Usbekistan
Ved dansk sommertid er kl. 15:00 i Usbekistan, når klokken er 12:00 i Danmark. Om vinteren vil den være 16:00 i Usbekistan.

Vidensrejser

Horisont Rejser laver vidensrejser. Det betyder, at vi lægger vægt på den viden, som vores rejsende får på rejsen og som leveres af både vores ekspertrejseleder og vores lokale rejseguide. På de af vores rejser, der er med dansk ekspertrejseleder, er denne assisteret af en eller flere lokale guider, der står for den generelle sightseeing. Vores danske rejseleder holder på disse rejser små foredrag undervejs og sørger for at sætte oplevelserne ind i en større sammenhæng, evt suppleret med personlige oplevelser. På de fleste rejser inviteres lokale aktører til at møde gruppen og fortælle om det politiske liv, kulturlivet og hverdagslivet. Derved løfter rejsens videns niveau sig fra en ”almindelig” kulturrejse.  

Informationsmøde forud for rejsen

Inden vores rejser med dansk rejseleder inviteres gæsterne til et informationsmøde i vores lokaler i København (såfremt gruppen er mindre end 10 deltagere forbeholder vi os ret til at erstatte informationsmødet med information via mail). Informationsmødet tager op til et par timer  og begynder typisk kl. 17. Her får de rejsende praktisk information om rejsen og får udleveret det endelige program, deltagerliste og flybillet. Deltagerne får på informationsmødet lejlighed til at møde rejselederen og de andre deltagere på rejsen.  

Rejselitteratur:
Uzbekistan: The Golden Road to Samarkand (kan købes hos Horisont Rejser)
Central Asia, Lonely Planet (kan købes hos Horisont Rejser)
Lonely Planet, Uzbekistan. Lonely Planet guide books

Parlør:
Central Asia Phrasebook, Lonely Planet (kan købes hos Horisont Rejser)

Kort:
Central Asia, Nelles Map (kan købes hos Horisont Rejser)

Romaner:
’På sporet af silkevejen’ – John Poulsen
’De Centralasiatiske stater’ – John Poulsen
’Arvet från Timur Lenk’ – Disa Håstad

Artikler:
http://www.information.dk/203366
http://www.magasinetroest.dk/uploads/media/rOEST_nr._2._01.pdf

Links:
http://www.visituzbekistan.travel/cgi-bin/rez60load.pl?index.php
http://www.um.dk/da/menu/Udenrigspolitik/Landefakta/LandefaktaAsien/Uzbekistan.htm
http://enews.fergananews.com/
6