Rejser til Colombia

Oplev Colombia

Trods Colombias dystre fortid, domineret af vold og væbnede konflikter, kan man i dag sagtens besøge Colombia, rejse rundt i forskellige regioner og opleve et land og befolkning der higer efter at få kontakt med omverden. Colombia har været under forandring gennem de sidste fem år, så hvorfor ikke tage på en uforglemmelig rejse til Sydamerikas mest ukendte land. Colombianerne er uhyre gæstfrie og imødekommende. Det er et af de få lande i Sydamerika der ikke tidligere har oplevet massiv turisme, men hvor turisme nu er på den nationale dagsorden. 

Colombia befinder sig i en overgangsperiode, hvor en fredsproces med de årtier gamle guerrillagrupper FARC og ELN er indledt. Fredsprocessen indebærer en lang række politiske og sociale reformer for at styrke demokratiet i fremtiden. Samtidig har den høje økonomiske vækst i de senere år tiltrukket nye udenlandske investeringer og Colombia blev i begyndelsen af 2014 placeret som den tredie stærkeste økonomi i Latinamerika efter Brasilien og Mexico. Colombia har også for nylig underskrevet en frihandelsaftale med EU. Aftalen trådte i kraft i august sidste år og det forventes at samhandlen mellem landene øges mærkbart fremover. I tillæg har Danmark besluttet at åbne en ambassade i Colombia fra august 2014 og vil dermed promovere større kommerciel, økonomisk og kulturel udveksling mellem landene.

Horisont Rejser introducerede i 2014 Columbia som rejsedestination.

For at forstå det colombianske samfund i dag er det nødvendigt at se tilbage i historien. Vi vil få et overblik over Colombias voldsprægede historie siden selvstændighedskrigene i 1800-tallet. Høre om det store land, Gran Colombia, der blev promoveret af frihedshelten Simón Bolívar og dannet i 1819 med inddragelse af Colombia, Panama, Venezuela, Ecuador, og med Bogotá som hovedstad. Og vi vil få en forklaring på hvorfor Colombia, som det eneste land i Sydamerika, har været ramt af interne væbnede konflikter siden selvstændigheden i 1810. Når vi besøger landdistrikter som Armenia, hvor kaffeproduktionen dominerer, vil vi få en grundig introduktion til hele landbrugssektoren, de enorme naturressourcer samt den skæve jordfordeling i Colombia. Netop jordfordelingen har været et af Colombias største problemer og årsag til social uro i årtier.

På rundrejsen gennem Colombia vil vi få indblik i det colombianske samfund, hvor mestizoer, afrocolombianere og oprindelige folk lever side om side  i Sydamerikas femtestørste land. Det multikulturelle og multietniske colombianske samfund har meget at byde på indenfor musik, dans, kunst og mad. Alle tre kulturelle grupper er synlige i samfundet, både i byerne og på landet og der gøres meget for at fastholde og udvikle lokalkulturen.

Rejsen fra Bogotá, byen der er bygget på en højslette i Andesbjergene i 2600 meters højde og derfra til Armenia, kaffeproduktionens højborg og videre nordpå til den caribiske kyst giver en god anledning til at se nærmere på Colombias meget varierede geografi, der groft kan inddeles i fem regioner, Andesbjergene, den caribiske kyst, Stillehavskysten, den flade slette der er betegnelsen for det enorme landområde  mod grænsen til Venezuela samt Amazonas. Klima, landskab og produktion er varieret og vi får et overblik over det meget geografisk og kulturelt regionsopdelte Colombia.

Rejsen følger delvis i nobelprisvinderen og forfatteren, Gabriel García Márquez’ spor og på rejsen skal vi høre om hans forfatterskab og den litterære latinamerikanske genre, magisk realisme. García Márquez døde i april 2014 og er et nationalt ikon. På rejsen deltager vi i karnevallet i Barranquilla, hvor Gabriel García Márquez også har boet, og som er Caribiens vigtigste karneval, hvor de tre kulturretninger mødes: afro, europæisk og oprindelig.

Se oversigt over vores rejser til Colombia.