Mongoliet: Gobi, Naadam & nomader

4,8
Bedømt af 43 personer
70 20 27 79

Tal med en rejseekspert


30-06-2018 15 Dage CPH Grupperejser med dansk guide (Max 15 deltagere) Fra kr. 26.900
Vælg afrejse dato 15 Dage CPH Grupperejser med dansk guide (Max 15 deltagere) Fra kr. 26.900

At rejse i Mongoliet er en sjælden kultur- og naturoplevelse og et møde med Asiens sidste nomadenation.

Vi har sammensat en rundrejse i det store land (tre gange så stort som Frankrig og med halvt så mange indbyggere som i Danmark), der både forener de store naturoplevelser og den spændende kultur. Et ekstra krydderi på denne rejse er, at Bulgan Njama, der er født i Mongoliet, men som har boet i Danmark i ca. 30 år, vil tage os med på besøg til nogle af hendes bekendte og dermed give os et helt unik indblik i mongolernes liv og samfund.

På rejsen oplever vi den traditionsrige Naadam-festival, der er årets største begivenhed i Mongoliet, og som bygger på gamle traditioner. Naadam indledes med en række faste ceremonier, inden det går løs med bueskydning, hestevæddeløb, brydekampe og dans. Det er en stor oplevelse at være i Mongoliet under Naadam og opleve de mange traditioner helt tæt på.

En anden af rejsens store oplevelser er besøget i Gobi-ørkenen, der ligger syd for hovedstaden Ulan Bator. Gobi-ørkenen er verdens femtestørste ørken, men kun en lille del af den består af egentlig sand-ørken, størstedelen af Gobi er stenørken med bjerge og klipper. Gobi-ørkenen er fascinerende, ikke alene pga. størrelsen og de store vidder, men også fordi vi her finder et meget rigt dyreliv. På rejsen besøger vi nomader både i sand-ørkenen og på sletterne, og her får vi indtryk af deres daglige liv i de øde områder. Vi bliver budt velkommen på traditionel vis med saltet te, vodka og gæret hoppemælk (Airag).

Under opholdet i Gobi følger vi i sporene på fortidens dinosaurer, der uddøde her for mere end 65 millioner år siden. Her har videnskabsfolk fundet dinosauræg og dinosaurskeletter, hvoraf det ene befinder sig på det naturhistoriske museum i Ulan Bator.

Lige så overvældet man bliver af mongolernes gæstfrihed, lige så imponeret bliver man af naturens vilde og uberørte karakter. Udover sneklædte bjergtinder og grønne stepper, rummer Mongoliet et rigt dyreliv med stor variation - fra majestætiske kongeørne til godmodige kameler.

Undervejs på rejsen skal vi blandt andet overnatte i de traditionelle runde kuppelformede filt-telte, der kaldes ger.

Dagsprogram

Dag 1 Afrejse fra København
Dag 2 Ulan Bator
Dag 3 Sydlige Gobi-ørken og Yol-dalen
Dag 4 Khongor sandklitter
Dag 5 Besøg hos nomadefamilie og kamelridning
Dag 6 Bayanzag
Dag 7 Ongi ruintempel
Dag 8 Orkhon dalen - UNESCO verdensarvsliste
Dag 9 Tuvkhun tempel & den varme kilde Tsenkher
Dag 10 Kharakhorum og Erdenezuu klosteret
Dag 11 Naadam Festival dag
Dag 12 Khustai Nationalpark
Dag 13 Ulan Bator
Dag 14 Afrejse og hjemkomst København

Mht Naadam kan der forekomme forskelle mellem rejsen i juli og august.

Tilslutning fra Billund eller Ålborg

På alle vores rejser tilbyder vi tilslutningsfly fra enten Billund eller Ålborg for en fast pris på 850 kr. Ønsker du dette bedes du give os besked ved bestilling af rejsen.

Kaj Flemming Olsen

Det var en aldeles glimrende rejseleder. Han var yderst velorienteret om de ting vi så, samt den relevante historie bag dem. Hun havde herudover en herlig humor som medvirkede til et godt klima i gruppen.

Peter Nielsen

Turen var velorganiseret. For så vidt Horisont Rejser fortjener turlederen Bulgan Njama meget stor ros. Hun (Bulgan) er fabelagtig til at formidle viden til gæsterne bl.a. vha. god forberedelse, lokale kontakter samt hendes familie og bekendte. Dertil kommer at hun er den mest charmerende turleder, jeg har mødt. Hun får fem stjerner herfra! Inga Erdenebaatar (den lokale turleder). Hun fortjener lige så stor ros som Bulgan.

Vinnie Dall

Jeg synes, at Bulgan Njama er en rigtig sød, venlig og imødekommende guide. Hun gjorde et stort arbejde for at få gruppen til at fungere og få alles interesser så vidt muligt opfyldt.

Se flere anmeldelser

Afrejsedatoer

30-06-2018 15 Dage CPH Bulgan Njama Fra kr. 26.900 Bestil rejsen

Dagsprogram

Dag 1 Afrejse fra København
Vi rejser fra København til Mongoliet med en mellemlanding undervejs.

Dag 2 Ulan Bator
Ankomst til Mongoliets hovedstad Ulan Bator. Indkvartering på hotel. Om eftermiddagen tager vi på sightseeing, hvor vi bl.a. besøger Naturhistorisk Museum. Her er der udstillet fossiler og skeletter fra dinosaurer, der levede i området frem til for 65 millioner år siden. Vi lægger også vejen forbi Zaisan monumentet, der blev bygget til ære for de faldne soldater fra Sovjetunionen, som mistede livet under Anden Verdenskrig.

På vores tur rundt i byen vil vi kunne se spor af både Sovjettiden og de nye tider, som er på vej. Over alt er byggeherrer i gang med at opføre nye huse, som tydeligt viser, at landet er inde i en rivende økonomisk udvikling, der indenfor få år vil ændre hele byens ansigt. Udviklingen begrænser sig dog kun til hovedstaden og enkelte lokalområder rundt om i landet. Det meste af befolkningen lever i fattigdom, og migrationen fra land til by er derfor stor, hvilket blandt andet kommer til udtryk i udkanten af byen, hvor tilflytteres Gers står side om side med permanente huse.

Under vores ophold i hovedstaden vil Bulgan Njama arrangere et møde med en bekendt, der vil berette fra et langt liv og blandt andet fortælle om, hvordan det har været at bo i Mongoliet under sovjettiden samt om oplevelserne i forbindelse med østblokkens opløsning og indførelsen af markedsøkonomien. Vi møder enten vedkommende på en café eller på et af de projektkontorer, der beskæftiger sig med den danske udviklingsstøtte og får dermed også chancen for at få et indblik i resultaterne af dette arbejde. (-,-,A)

Dag 3 Sydlige Gobi-ørken og Yol-dalen
Vi forlader hovedstaden og flyver til det sydlige Gobi, hvilket tager godt 1,5 time. Herefter fortsætter vi turen til den berømte Yol-dal. Dalen er lang og fyldt med høje klippevægge, der formår at skygge dele af dalen fra solen hele året rundt. På denne måde har der dannet sig fantastiske istapper, og vi kan opleve de tre bjergtoppe, der også er kendt som de 'Tre Skønheder". Vi spadserer gennem dele af dalen ca. 4-5 km, og nyder de smukke og særprægede omgivelser.

Herefter kører vi ca. 40 km til vores lejr, der består af traditionelle telte, såkaldte gers. Her overnatter vi i de store telte, hvor der dog er senge, madrasser og varme tæpper. (M,F,A)

Rejse Ulan Bator Mongoliet

Mongoliet traditionel klædedragt

Morgenmad, Frokost, Aftensmad: Indikerer hvilke måltider, der er inkluderet i programmet.

Dag 1 Afrejse fra København
Vi rejser fra København til Mongoliet med en mellemlanding undervejs.

Dag 2 Ulan Bator
Ankomst til Mongoliets hovedstad Ulan Bator. Indkvartering på hotel.

Vi skal bla. besøge det historisk museum og se Gandan klostret. Senere på dagen skal vi se en udstilling med mange fossiler og skeletter fra dinosaurer, der levede her frem til for 65 millioner år siden.

Om eftermiddagen vil Bulgan Njama arrangere et møde med en bekendt, der vil berette fra et langt liv og blandt andet fortælle om, hvordan det har været at bo i Mongoliet under sovjettiden samt om oplevelserne i forbindelse med østblokkens opløsning og indførelsen af markedsøkonomien. Vi møder enten personen på en café eller på projektkontoret og kan her få et indblik i resultaterne af det danske udviklingsarbejde i Mongoliet.

På vores tur rundt i byen vil vi kunne se spor af både Sovjettiden og de nye tider, som er på vej. Overalt er byggeherrer i gang med at opføre nye huse, som tydeligt viser, at landet er inde i en rivende økonomisk udvikling, der inden for få år vil ændre hele byens ansigt. Udviklingen begrænser sig dog kun til hovedstaden og enkelte lokalområder rundt om i landet. Det meste af befolkningen lever i fattigdom, og migrationen fra land til by er derfor stor, hvilket blandt andet kommer til udtryk i udkanten af byen, hvor tilflytteres Gers (telte) står side om side med permanente huse. (M,F,A)

Dag 3 Sydlige Gobi-ørken og Yol-dalen
Vi forlader hovedstaden og flyver til det sydlige Gobi, hvilket tager godt 1,5 time. Herefter fortsætter vi turen til den berømte Yol-dal. Dalen er lang og fyldt med høje klippevægge, der formår at skygge dele af dalen fra solen hele året rundt. På denne måde har der dannet sig fantastiske istapper, og vi kan opleve de tre bjergtoppe, der også er kendt som de 'Tre Skønheder". Vi spadserer gennem dele af dalen ca. 4-5 km, og nyder de smukke og særprægede omgivelser.

Herefter kører vi ca. 40 km til vores lejr, der består af traditionelle telte, såkaldte gers. Her overnatter vi i de store telte, hvor der dog er senge, madrasser og varme tæpper. (M,F,A)

Dag 4 Khongor sandklitter
Vi kører i vores 4WD vans til Khongor sandklitterne. Turen er på ca. 180 km. Disse sandklitter er kendt som ’de syngende sandklitter’, og er op til 300 m høje, 15 km brede, og 180 km lange. Dette prægtige landskab kan nærmest associeres med et smukt silketørklæde foldet ud midt i ​​ingenting. Det omliggende landskab er ganske varieret - mellem bjergene mod syd og mod nord løber Khongoriin floden, der efterlader frodigt grønt græs langs bredderne og som står i flot kontrast til gule klitter.

Vi oplever den flotte udsigt fra toppen af de bløde sandklitter, inden vi kører retur til vores lejr. (M,F,A)

Dag 5 Besøg hos nomade familie og kamelridning
Dagens program fokuserer på nomadelivet i ørkenen. Gobiørkenen er den største ørken i Asien og den femte største i verden, og her lever normaderne i omgivelser, der kan svinge fra -40 til + 40 grader hen over året. Ger-teltene, de bor i, er lavet runde for at kunne modstå det barske åbne landskab. Vi besøger en nomadefamilie, og der vil være lejlighed for at smage de traditionelle mejeriprodukter, som er lavet af kamelmælk og Airag, der er gæret hoppemælk. Desuden er der mulighed for kamelridning for dem, der har lyst til det (ikke inkluderet). (M,F,A)

Dag 6 Bayanzag
Vi fortsætter vores rejse 170 km mod nordvest til de flammerøde klippevægge ved Bayanzag, som er dannet ved erosion af sand og sten over mange tusinde år. Her blev der i 1922 fundet dinosaur æg af ekspeditionslederen Roy Chapman Andrews, hvilket vidner om, at den røde stenfulde ørken har dannet hjem for mange dinosaurer for mere and 70 millioner år siden. Derfor er stedet også berømt for sine komplette skeletter, æg og larver fra Kridttiden. Vi overnatter i en Ger-lejr. (M,F,A)

Dag 7 Ongi ruintempel
I dag kører vi 140 km til ruintemplet i Ongi. Ongi templet har en interessant historie og var tidligere et af ​​de største klostre i Mongoliet. Det blev grundlagt i 1760 og består af to kombinerede tempelkomplekser på den nordlige og sydlige side af Ongi floden. Hele Klostret blev ødelagt under de stalinistiske udrensninger i 1930'erne, og herefter forfaldt templet mere og mere. Efter ​​kommunismens afslutning i 1990, vendte tre munke imidlertid tilbage til klosteret, hvor de i sin tid, omkring 60 år tidligere, havde påbegyndt deres buddhistiske uddannelse. Disse munke begyndte at genopbygge templet, og i dag er store dele af klosteret genopført og huser en snes munke. Vi vil spadsere i området, hvor ruinerne ligger. Vi overnatter i en Ger-lejr tæt ved klosteret og Ongifloden. (M,F,A)

Dag 8 Orkhon dalen - UNESCO verdensarvsliste
Vi følger den berømte Orkhon dal godt 270 km. Området er kendt som vugge for de mongolske nomader, og mange af Mongoliets fortidsminder ligger inden for dets grænser. Derfor er stedet også blevet udvalgt til UNESCO’s verdensarvliste, og derved bliver der gjort en ekstra indsats for at bevare stedets unikke kultur og natur. Orkhon-dalen er fyldt med oplevelser, og der er blandt andet mulighed for at opleve et rigt dyreliv, vulkaner, vandfald og Selenge-floden, som er Mongoliets største. Vi gør stop ved en såkaldt hjortesten, der er mange hundrede år gammel, og som er flot prydet med petroglyffer. Vi overnatter i en Ger-lejr. (M,F,A)

Dag 9 Tuvkhun tempel & den varme kilde Tsenkher
I dag fortsætter vores rejse til Tuvkhun templet, der er omringet af en enestående natur og ligger højt i de bjerge, der markerer den nordlige side af Orkhon dalen. Vi vil vandre de ca. 4 km op ad bjerget, en smuk tur der tager 1-1.5 time. Her besøger vi det sted, som den første religiøse leder, helgen Zanabazar, grundlagde i 1653, og hvor han levede, arbejdede og mediterede i mere end 30 år. Mange foretager pilgrimsrejser til dette tempel og de omkringliggende huler, der har været hjem for eneboere igennem århundreder. I en af disse huler, skulle der efter sigende være et fodaftryk efter Zanabazar .

Vi kører videre til den populære varme kilde Tsenkher. Vandet i kilden er omkring de 86,5 grader varmt og lugter af svovlbrinte. Kilderne har efter sigende en helbredende virkning og i området findes der urter og planter, der anvendes i medicinsk behandling. Det er en skøn oplevelse at mærke de varme kilder, der ligger i 1800 meters højde, hvor luften er fugtig, så husk badetøjet. Vi overnatter i en Ger-lejr. (M,F,A)

Dag 10 Kharakhorum og Erdenezuu klosteret
Dagen i dag vil indebære en udflugt til Kharakhorum og Erdenezuu klosteret, der ligger godt 110 km længere inde i dalen. Kharakhorum fungerede tidligere som hovedstad for det mongolske rige i en periode på omkring tredive år i 1200-tallet. Vi besøger det arkæologiske museum. Endvidere vil vi besøge det første og største mongolske buddhistisktempelkompleks ved Erdenezuu. Templet blev grundlagt i 1585, og i dag er der et lille museum, der fortæller klosterets historie. Vi overnatter i en Ger-lejr. (M,F,A)

Dag 11 En dag blandt nomaderne
I dag skal vi opleve nomaderne på tæt hold. Vi besøger en familie og følger dens daglige arbejde. For dem, der har lyst, kan der arrangeres en ridetur (ikke inkluderet). På denne måde får vi mulighed for at opleve det traditionelle Mongoliet. Vi overnatter i en Ger-lejr.

Dag 12 Khustai Nationalpark
Vi nærmer os atter hovedstaden, Ulan Bator, men inden vi når, dertil gør vi holdt i Khustai Nationalpark, hvor der findes mange forskellige dyrearter og planter. Yderligere er nationalparken levestedet for mange vilde mongolske heste, populært kendt som Takhi (Przewalski hest), der blev genintroduceret i naturen i 1993. For år tilbage var disse heste overalt i Mongoliet, men blev udryddet indtil et kuld heste fra zoologiske haver blev sat fri i naturen. Vi overnatter i en Ger-lejr. (M,F,A)

Dag 13 Ulan Bator og afrejse
Vi kører til Ulan Bator, hvor vi samler alle vores indtryk fra en lang og begivenhedsfuld rejse. Når vi ankommer til Ulan Bator, indkvarterer vi os på vores hotel.

En af juli-rejsens højdepunkter er den årlige Naadam festival. Vi bruger dagen til at opleve den vidunderlige atmosfære, som er fyldt med musik, kostumer, mad og traditioner. Naadam Festivalen fejres hver sommer og opstod for mange århundreder siden. Festivalen blev afholdt for at teste nomaderne og krigernes mod, styrke, dristighed, ridefærdigheder og skydefærdigheder. De tre mandige mongolske sportsgrene: brydning, hestevæddeløb og bueskydning udgør kernen af programmet ved den store nationale Naadam Festival.

Hvis der i gruppen er stemning for det, vil vi  besøge en af Bulgan Njamas bekendte, en kunstner, som vil fortælle om, hvordan det er at være kunstner i Mongoliet. Vi vil under mødet få mulighed for at se forskellige værker. (M,F,A) 

Dag 14 Hjemrejse
Vi forlader Ulan Bator tidligt og flyver til Moskva eller Istanbul, hvor vi til tider har op til 10 timers ophold. I disse tilfælde er det muligt at tilkøbe sig en rundvisning i byen eller et lufthavnshotel. Såfremt man ønsker at besøge Moskva, skal der søges visum til Rusland. Vi lander i København sidst på dagen.


Download hele programmet

Kort over rejsen

{{title}}

{{options.labelContent}}

Rejseleder på rejsen

Bulgan Njama

Bulgan Njama

Bulgan Njama er født i Mongoliet, men har boet i Danmark i 28 år, samt 7 år i Grønland. Hun har derfor en indsigt i mongolske forhold herunder det mongolske samfund og kultur samt i den mongolske folkesjæl, som kun de færreste her i Danmark har. Hun er uddannet sociolog og hun arbejder til dagligt med international udviklingsbistand i forhold til Mongoliet, hvor hun særligt har beskæftiget sig med sociale projekter for gadebørn og med fattiges mulighed for at starte deres egne forretninger. Bulgan Njama vil med sin egen mongolske baggrund og netværk kunne give os en helt unik indsigt i Mongolernes liv. Hun vil blandt andet arrangere møder med en række lokale personligheder undervejs på rejsen, der vil fortælle om deres egne liv, drømme og håb for fremtiden. Hun vil også i kraft af hendes arbejde kunne introducere os til de mange forskellige samfundslag der eksisterer i Mongoliet i dag samt fortælle om hvad de store forandringer der sker i Mongoliet i dag har af betydning for den enkelte.


Prisinformation

Pris gælder pr. person i delt dobbeltværelse.

Tillæg enkeltværelse: kr. 2.900

- fly København–Ulaan Bator t/r
- Alt lokalt transport
- lokal transport i moderne 4-hjulstrækker minibus
- Bulgan Njama som rejseleder samt lokalguider på hele rejsen
- Helpension som angivet i programmet, ekskl. drikkevarer
- de i programmet nævnte punkter inkl. evt. entré
- indkvartering på hotel og i traditionelle teltlejre

- tilslutningsfly fra Aalborg eller Billund 850,- kr. pr. person t/r - oplyses ved bestilling
- drikkepenge (du skal regne med ca. 500 kr)

Tilkøbsmuligheder på hjemrejsen: 

Tilkøb af lufthavnshotel i Moskva ved lang ventetid: kr 750 per person

Tilkøb af udflugt til Moskva inkl. frokost og transport til og fra lufthavnen (husk du skal søge visum til Rusland inden rejsen, hvis du vælger dette tilkøb: kr 850 per person

 

Hotel: På denne rejse bruger vi et lokalt turistklasse hotel og traditionelle telte (ger) - Se hotelklassificering

VejretMongoliet er stærkt præget af det barske klima. Klimaet er ekstremt kontinentalt med lange vintre, hvor mere end seks måneder har gennemsnitstemperaturer under frysepunktet. I de korte somre er temperaturen 17-23 °C i gennemsnit og kan i Gobiørkenen komme over 30°. De koldeste måneder har middeltemperaturer på −18 °C til −26 °C, og temperaturer på −50 °C forekommer jævnligt. Nedbøren er overalt sparsom og aftager mod syd. Derfor er ture til Mongoliet om sommeren at foretrække.

Bagage: Bemærk at der kun tillades max 15 kag. bagage på rundrejsen i Mongoliet.

Visum: Fra 1. januar 2016 er visumfritagelsen til Mongoliet afskaffet for danske statsborgere. Det betyder du skal have visum til Mongoliet på denne rejse. Forud for rejsen får du besked om, hvordan du optager visum. 

 

 

 

 

Andre rejser til Mongoliet