Rejser til Laos

Rejser til Laos

Rejser til Laos byder på fredfyldte landskaber med templer i tusindvis og et forunderligt indblik til en eksotisk verden, hvor livet går langsomt med buddhisme som omdrejningspunkt. Forvent også en del elefanter på din oplevelsesrejse til Laos!

Gæster på vores rejser til Laos vil opleve et usædvanligt rejseland og en befolkning med en naturlig sans for skønhed. Lige så yndefuld Laos er på overfladen, lige så dramatisk og interessant er landets historie.

En Laos-rejse byder på det bedste fra en dragende, smuk og fredelig afkrog af verden. Horisonts rejser til Laos foregår i små grupper med hovedvægt på vores rejselederes unikke viden og personlige forhold til destinationen. 

Grundstammen i vores Laos-rejser er "Go local"

Vores rejser i Laos er bygget op omkring vores "Go Local"-koncept. På disse rejser - hvad enten du rejser i gruppe eller med egen guide - lærer du som rejsende mere om de lokale livsvilkår og hverdagens gang i Laos. Dette betyder, at vi på udvalgte strækninger bruger lokal, offentlig transport og at vi til sightseeing bevæger os rundt ved hjælp af cykeltaxaer eller scootere så vidt muligt. Vi har også overnatninger på homestays, der er er gæstehuse med private værelser, som de lokale driver i deres eget hjem. Vi mener, at du som rejsende kommer nærmere befolkningen og får mulighed for at tale med flere lokale indbyggere og snuse til deres hverdag og levevis. Samtidig giver det dig mulighed for at bevæge dig lidt væk fra de gængse turistruter og opleve landet på en anden måde.

Du skal som rejsende finde din eventyrlyst frem, forberede dig på det uventede og tage oplevelserne som en del af rejsen. Det er netop, når du giver plads til det uventede, at unikke oplevelser kan opstå og give dig en helt særlig rejse, væk fra de betrådte stier. 

Rejs med lokale guider, men i dansk gruppe - det giver dig tryghed på rejsen
På vores rejser til Laos rejser du en i en dansk gruppe, der består af max. 12 gæster, som alle har bestilt rejsen hos Horisont Rejser. Gruppen og guiden rejser på egen hånd og bliver aldrig slået sammen med andre turistgrupper. Når du bestiller rejsen gennem Horisont Rejser er du sikret vores vanlige kvalitet og du er dækket af Rejsepakkeloven og Rejsegarantifonden (hvilket du ikke er, hvis du køber en rejse gennem et udenlandsk rejsebureau). Vi har gennemprøvet rejsen og håndplukket den lokale engelsktalende rejseleder i samarbejde med vores samarbejdspartner. Alt sammen for at give dig tryghed på rejsen. 

Du får en lokal guide på rejsen, der kan føre dig der hen, hvor selv ikke en god dansk guide kan tage sine gæster hen. Det mener vi giver dig en autentisk rejseoplevelse. 

Tilfredse rejsende

Vi har i 2016 bedt gæster på vores Laos rejser om at bedømme deres helhedsoplevelse af deres oplevelsesrejse til Laos med Horisont Rejser. Vi har spurgt ind til alt lige fra landet som rejsedestination til vores service både før, under og efter rejsen, og bedt vores gæster om at give karakterer ud fra en skala fra 1-5, med 5 som bedst muligt. Resultatet på vores gæsters bedømmelse af vores rejser til Laos endte på 4,8, hvilket vi selvsagt er meget stolte af.

Hos Horisont Rejser sætter vi en ære i at give vores gæster en oplevelse for livet på deres rejser til Laos. Derfor betyder deres tilfredshed umådeligt meget for os. Du kan læse de tidligere gæsters evalueringer under de enkelte rejser til Laos – på den måde kan du også få et bedre indblik i, hvad det er, du betaler for, når du køber rejser til Laos hos Horisont Rejser.

Kort sagt:
Horisont Rejser – rejser, der rykker dig.

 

 

Grupperejser med lokal guide

Indokina Go Local

22 dages storslået 'Go local'-rejse igennem Vietnam, Laos og Cambodja. Rejsen indeholder de store klassiske highlights, men adskiller sig ved også at være krydret med 'Go local'-elementer hele vejen igennem. Det betyder, at du kommer nærmere de lokale befolkninger og kulturer ved landsbybesøg, transport i lokale busser og på scootere, streetfoodtur, indsigt i håndværkstraditioner - og meget mere.

22 Dage
Fra kr. 23.900
1 Afrejsedatoer
Næste afrejse 04-10-2018
Se alle rundrejser til Laos

Information om Laos

Rejser til Laos-rejse, der har det hele
Det tidligere kongerige, Lan Xang (Million Elefanters Land), har slået dørene op for en formidabel rejseoplevelse. Rejser til Laos er et besøg i Indokinas perle, hvad enten du er til brusende vandfald, varme kilder, bjerge, vilde dyr, historiske byer med templer eller spændende kultur - eller det hele på én gang.

Rejser til Laos-rejser til en svunden tid
På en rejse til Laos kommer man langt væk fra kaos. Laoterne har ikke travlt og kender tilsyneladende ikke til stress. De undgår helst at skynde sig, som de selv siger. En forunderlig ro og charme hviler derfor over en rejse til Laos og giver dig en oplevelse af at rejse til en svunden tid.

For få årtier siden var Laos lukket, og Laosrejser var svære at gennemføre. I 1990'erne lettede landets kommunistiske styre på kontrollen og tillod rejser til Laos. Gæsterne på de første rejser til Laos fandt et usædvanligt, buddhistisk turistmæssigt uberørt land og en befolkning med en naturlig sans for skønhed - og sådan er det stadig.

Templer i tusindvis
Naturen er en stor del af oplevelsen på rejser til Laos, hvor der er barske bjerge og frodig jungle iblandet menneskeskabte scenerier med templer i tusindvis og udstrakte rismarker på kunstfærdige terrasser.

Den mægtige Mekong-flod løber gennem Laos på langs og har i århundreder været laoternes hovedfærdselsåre. Både når de skulle rundt i deres eget land og ud til omverdenen. Også på Horisonts rejser til Laos bruger vi floden til skønne sejlture.

Ynde og dramatik
Mange vesterlændinge på rejser til Laos fortrylles af laoternes ro i kombination med landets tusindårige kultur. Langt de fleste laoter er praktiserende buddhister. Det er skik, at hver familie sender mindst én af sine sønner i kloster til en tilværelse som munk.

Et højdepunkt på vores rejser til Laos er det eventyrlige syn af munkene ved daggry, når de på bare fødder og i gulorange klæder vandrer gennem byerne med en madskål i hånden for at indsamle dagens donationer.

Elefanter på din Laos-rejse
Laos var kendt som ’Riget med en million elefanter’, og elefanter ser vi mange af på vores rejser til Laos. Laoternes evne til at træne verdens største landdyr er bemærkelsesværdig. Det er, som passede det store dyrs rolige tempo perfekt til befolkningens egen rytme.

Laos er tilbagelænet på sin helt egen måde og adskiller sig fra det beslægtede Myanmar ved sin franske kulturarv og (beton)kommunistiske styreform - en i Laos' tilfælde seværdig og charmerende anakronisme, som vi dykker nærmere ned i på vores rejser til Laos.

Den brutale fortid
Lige så yndefuld Laos er på overfladen, lige så dramatisk er landets historie. 300 års krig mod Kina, Thailand, Frankrig og USA har trukket bloddryppende spor gennem fortiden. Den værste krig var den forhåbentligt sidste.

Den Laotiske Borgerkrig fra 1953-1975 var forbundet med Vietnam-krigen - også her med stormagterne i dominerende roller. Et forfærdende eksempel på Den Kolde Krigs kynisme. Midt i alt det smukke, vi oplever på Laos-rejsen, handler rejser til Laos også om denne del af laoternes historie.

USA mod Sovjet
Horisont Rejser ture til Laos handler om viden og kultur, og på vores rejser til Laos kommer man til at høre en del om Laos' dramatiske fortid.

Under krigen støttede USA Laos' højreorienterede regering og gennemførte næsten 600.000 bombetogter over landet mellem 1964-1973. Et bombetogt i gennemsnit hvert ottende minut i ni år. 10% af befolkningen blev dræbt i krigen. Endnu flere fik ar på krop og sjæl. Over for den USA-støttede regering stod en oprørsbevægelse støttet af bl.a. Sovjetunionen, som endte med at vinde.

Glemt og hemmelighedsfuld
Blodbadet skete i en vis udstrækning uden for de vestlige mediers radar. Laos er også derfor blevet kaldt ’Asiens glemte land’ - for sin geografiske og kulturelle isolation såvel som for sin hemmelighedsfuldhed.

Et kommunistisk styre tog over i 1975 og sidder stadig på magten. Det ændrede ikke velstandsmæssigt på ret meget. Før krigen var Laos et af verdens fattigste lande. Det er det stadig. Med nænsom turisme er vi på vores rejser til Laos med til at hjælpe befolkningen på fode.

Lærerig romantik
80 procent af laoterne er beskæftiget inden for landbruget, hvor det meste arbejde stadig foregår ved hånd- og bøffelkraft. En tilbagestående infrastruktur besværliggør rejser til Laos men gør også en Laos-rejse ekstra interessant, spændende og eksotisk.

Der er ingen jernbaner, og vigtige landeveje er oversvømmet visse dele af året. Mekong og dens bifloder er stadig landets vigtigste transportvej. Alt dette og meget mere gør Horisonts rejser til Laos romantiske, eventyrlige og lærerige.

Luang PrabangDen eventyrlige, gamle kongeby med det velbevarede kongepalads, mere end 200 gyldne templer og munke i tusindvis, der går i processioner gennem byen ved daggry. På Unescos liste over Verdens Kulturarv.

Buddha-hulerne uden for Luang Prabang– forunderlige kæmpegrotter med tusinder af forgyldte Buddha-statuer.

Stenkrukkerne omkring Phonsavan – hundredvis af mandshøje stenkrukker fra en fjern fortid spredt ud over landskabet. Arkæologerne har endnu ikke kunnet forklare mysteriet. Krukkerne vejer op til 6 ton og menes at være 2.000 år gamle.

Vientiane – Laos' lille hovedstad i fransk kolonistil med Wat Sisaket templet med tusindvis af miniature-statuer af Buddha. Wat Prakeo, det kongelige tempel, That Luang-stupaen og Patuxay-monumentet, kendt som Vientianes triumfbue.

Vang Vieng – fiskerlandsbyen langs Nam Song-floden, der er blevet et turistmekka omgivet af underskøn natur og et natteliv i den heftige ende af skalaen.

Kone Papheng – Asiens største vandfald, hvor de sjældne Irrawaddy-delfiner lever.

Det laotiske køkken er på mange måder lig det thailandske. Alle retter er tilberedt med friske ingredienser, herunder hovedsagligt grøntsager, fisk, kylling, and og svinekød.
Da der er langt til havet, er ferskvandsfisk mere almindelige end saltvandsfisk og skaldyr.

På landet er det oftest de mere vilde dyr, der spises. Således udgør vildsvin, egern, desmerdyr, firben, junglefugle, vilde hunde, rotter og fugle gerne hovedingrediensen i de landlige områder, hvor grise, køer, kyllinger og ænder kun spises ved større ceremonier.
Ris er fast tilbehør til alle måltider, og nudler er også meget almindelige. De mest anvendte krydderier er limesaft, citrongræs og frisk koriander.
For at give maden mere saltsmag anvendes gerne forskellige fiskesaucer. Andre almindelige krydderier inkluderer stærk chili, kokosmælk og galingale-rod (rødder med en stærk, ingefær- og peberagtig smag).

Foruden dejlig kaffe og te er riswhisky et hit i Laos. Whiskyen hedder Lào Láo og kan fås overalt. Den er en smule ulovlig, men myndighederne har imidlertid sit eget mærke, Sticky Brand, som er lidt dyrere end den almindelige riswhisky.
Den lokale øl hedder Beer Lao (Beerlao) og kan købes alle steder.

Visum og pas i Laos
Der er visumpligt i Laos, og passet skal være gyldigt minimum 180 dage fra indrejsedatoen. Visum fås ved indrejse i Vientiane eller Luang Prabang. Det koster 30 USD. Du skal medbringe to pasbilleder. 

Vaccinationer i Laos
Inden din afrejse bør du altid undersøge, om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet. Kontakt f.eks. de danske lægers vaccinationsservice på www.sikkerrejse.dk eller www.rejseklinikken.dk – her får du rabat, hvis du oplyser, at du rejser med Horisont Rejser.

Klima og den bedste rejsetid
Den årlige asiatiske monsuncyklus påvirker hele fastlandet i Sydøstasien og betyder, at der i bl.a. Laos er tre sæsoner med både tørt og vådt monsunklima.
Monsunen kommer i maj eller juni og varer helt til november. Herefter følger en tør periode indtil maj, hvor der kan være lidt køligt indtil marts (ned til 15 grader) men ellers høje temperaturer igen i marts og april, hvor der typisk er op til 38 grader varmt. I løbet af regntiden svinger temperaturen mellem 25 og 29 grader.

Valuta i Laos (LAK)
Mønten i Laos hedder kip. For 1 DKK får du ca. 1.430 LAK. Du kan veksle danske kroner til kip lokalt, men du får den bedste kurs, hvis du medbringer amerikanske dollars.
Du kan anvende Visa og Mastercard på alle hoteller, i de fleste større butikker og på større restauranter. Du kan også hæve penge i alle store byer. Vi anbefaler dig at have kontanter på dig, når du rejser i Laos, da du kun kan betale kontant på markeder og i de fleste almindelige butikker.

Opførsel og påklædning
Laoterne hilser på hinanden med den såkaldte nop eller wài , hvor man presser sine håndflader sammen foran sig og bukker. Jo højere, du holder hænderne, og jo dybere, du bukker, des mere respekt viser du. Det er dog også blevet mere udbredt at give hånd, som vi gør i vesten, og helt acceptabelt for vesterlændinge blot at give hånd. Når du besøger et buddhistisk tempel, skal du vise respekt og taknemmelighed for, at du må besøge denne helligdom. Du skal tage dine sko af, når du går ind i religiøse bygninger, og undlad om muligt at vise bare ben og bare arme. En lokal ville aldrig få adgang til templet i shorts eller T-shirt, men den laotiske befolkning er for høflige til at nægte dig adgang, selvom du (for dem) er upassende klædt. Buddha-figurerne er hellige, så hvis du sætter dig foran en, skal du huske ikke at pege dine fødder (fodsåler) mod Buddha. Fødderne er både fysisk og spirituelt det laveste punkt, så sæt dig i stedet i en ’havfrue-stilling’, hvor fødderne peger ud til siden. På samme måde er hovedet både fysisk og spirituelt det højeste punkt, og man berører derfor ikke folks hoveder i Laos, heller ikke for at klappe et barn kærligt på hovedet. Ligeledes skal du, hvis du taler med en munk, forsøge at holde dit hoved en smule lavere end hans. Hvis han sætter sig, skal du også sætte dig. Hvis du er højere end ham, kan du prøve at dukke dig lidt i et forsøg på at vise mere respekt.

Tidsforskel
Laos er 5-6 timer foran os afhængigt af vores sommer- eller vintertid. Når kl. er 12.00 i Danmark, er den således 17.00 (sommertid) eller 18.00 (vintertid) i Laos.

Rejselitteratur

Vietnam, Cambodia & Laos, Footprint Handbook

Cranmer, Jeff: The Rough Guide to Laos. Rough Guides.

Cummings, Joe: Laos. Lonely Planet.

Evans, Grant: A Short History of Laos. The Land in Between. Allen & Unwin, 2003.

O’Tailan, Jock: Laos 5’th: Tread Your Own Path. Footprint Travel Guides.

Ray, Nick: Vietnam, Cambodja, Laos and the Greater Mekong. Lonely Planet.

 

Kort

Vietnam Laos Cambodia, Nelles Map

 

Artikler

Brix, Knud: ”Valmuens forbandelse” i Kristeligt Dagblad. 23. august 2006, s. 10.

Nyholm, Sidsel: ”Opiumstågerne letter over Laos” i Information. 25. februar 2005, s. 14.

Ørsholt, Henrik: ”Laos – en overset skønhed” i Børsen. 23. maj 2003, Weekend s. 18-19.

 

Links

Se de mange relevante links for Laos på denne hjemmeside:

http://www.laos-travel.net/links.htm

Eller på Dansk Vietnamesisk Forenings hjemmeside:

http://www.davifo.dk/?p=65