Iran – religion og kultur

4,9
Bedømt af 20 personer
70 20 27 79

Tal med en rejseekspert


04-10-2017 14 Dage CPH Grupperejser med dansk guide Fra kr. 22.900
Vælg afrejse dato 14 Dage CPH Grupperejser med dansk guide Fra kr. 22.900

Tag med tidligere ambassadør Ole Wøhlers Olsen på denne 14-dages specialrejse til Iran med besøg i Isfahan, Mashad, Yazd, Shiraz og Teheran. Ole Wøhlers Olsen har blandt andet været Danmarks ambassadør i Saudi-Arabien, Oman og Yemen. Og fra Damaskus dækkede han ligeledes Libanon og Jordan. I sine mange år i Mellemøsten har han deslige rejst og studeret udviklingen i Iran, som han har et indgående kendskab til. Det vil gæsterne på denne kulturrejse nyde godt af og vil høre en række foredrag, der spænder fra hverdagslivet over religion til landets politiske udvikling.

Fra Shiraz til Teheran
Rejsen begynder i poeternes by Shiraz og fører os til Isfahan – byen, der er som taget ud af 1001 Nat, karavane- og handelsbyen Kashan og Teheran, Irans bankende hjerte.

I Shiraz – digternes, rosernes og nattergalenes by – leder vi efter folkesjælen i Hafez og Sa’dis lyriske digte og skal nyde nogle af landets flotteste islamiske haver.

Tæt ved de antikke ruiner af Persepolis fra det 6. århundrede fvt. bor nomaderne den dag i dag i traditionelle telte, og i bjerglandsbyen Abyaneh, hvor vi også gør holdt, går mænd og kvinder stadig klædt, som de har gjort i århundreder.

Vi skal bese de smukke shah-paladser og moskeer i Isfahan, der som karavaneknudepunkt i det 17. århundrede fik tilnavnet ”den halve verden”. Blandt basarens dufte af safran, kanel, muskat og spidskommen får vi færten af den gamle og rige persiske madkultur – en madkultur, vi meget gerne vil videreformidle. Derfor spiser vi hver aften på udvalgte restauranter, der på velsmagende vis repræsenterer de traditioner og egne, vi besøger på rejsen.

Ingen kulturrejse til Iran uden et besøg i Teheran med flotte paladser og den sydende basar, og hvor meget af landets moderne historie har udspillet sig.

Vi vi sætter naturligvis fokus på Perserrigets kunst, kultur og historie, der som en rød tråd binder hele rejsen sammen – fra grundlæggelsen for mere end 2.500 år siden og helt op til i dag, hvor historien er med til at forme den moderne iraners selvopfattelse.

Ambassadør med holdning
I løbet af sine 73 leveår har Ole Wøhlers Olsen oplevet meget. Lysten til at rejse førte ham ind i diplomatiet, som har budt på ambassadørposter i mange lande, hvor der også blev tid til at foretage en pilgrimsfærd til Mekka på cykel.

Selvom han i 2010 blev hjemkaldt fra Algeriet og nu ikke længere er ansat i Udenrigsministeriet, trækkes der fortsat på hans viden og store ekspertise. ”Navlestrengen er skam ikke klippet helt over”, siger Ole Wøhlers Olsen om sit forhold til det danske diplomati, som han har været en del af, siden han i 1969 kom til Udenrigsministeriet.

Han har således fortsat opgaver i UM regi, der handler om mellemøstlige forhold, og så er han aktiv foredragsholder, medlem af Eventyrernes klub og rejseleder for vores rejser. Og så holder Ole Wøhlers ikke sine holdninger tilbage. Han har modet og styrken til at mene også det kontroversielle, der gjorde ham til en særegen dansk diplomat, men altid højt respekteret. Det kom til udtryk da han i 2003 blev udnævnt som øverste chef for genopbygningen af Irak. Her skulle han forene de mange politiske, religiøse, militære og økonomiske interesser i Basra-regionen i Irak.

Lyst til at rejse
Det var lysten til at rejse, der i sin tid gav ham interessen for at arbejde i udlandet. Den juristuddannede ambassadør havde et studiejob, så han om sommeren kunne holde fri og bruge ferien fra universitetet på at rejse. Han tog blandt andet til Mellemøsten, Afrika og en tur til Japan og retur gennem Rusland.

Som advokat var Ole Wøhlers Olsen først forbi skifteretten, men da muligheden i Udenrigsministeriet bød sig, tiltrak det ham, at han kunne kombinere sin lyst til at rejse og opleve forskellige lande med et spændende job. Det er blandt andet de mange rejser og ophold i udlandet, der har betydet, at Ole Wøhlers Olsen i dag ikke længere tilhører den danske folkekirke. Før sin ansættelse i Udenrigsministeriet konverterede han til islam, og han forklarer det selv med, at han blev fascineret af den arabiske kultur.

Den fascination af de forksllige kulturer i Mellemøsten vil du som gæst nyde godt af på denne rejse.

Læs artikel om Isfahan

Dag 1 København – Istanbul – Shiraz
Dag 2 Shiraz
Dag 3 Shiraz - Persepolis - Shiraz 
Dag 4 Shiraz – Yazd
Dag 5 Yazd
Dag 6 Yazd - Nain - Isfahan
Dag 7 Isfahan
Dag 8 Isfahan – tog til Mashad
Dag 9 Mashad
Dag 10-13 Teheran
Dag 14 Hjemrejse

Karin Weinholt

Et spændende rejsemål. Det lille hold på 9 deltagere, dertil rejseleder Ole Wöhlers Olsen, muliggjorde et tæt forløb, hvor viden om landets historie gik hånd i hånd med oplevelsen af land og folk. Hertil hjalp også den lokale kvindelige guide, som talte et ubesværet engelsk og mødte veloplagt op hver dag.

Ulla Naumann

Rejsen var på alle måder vellykket. Vores to guider, Ole Wöhlers og Hamza var uovertrufne med hensyn til viden om perserrigets historie, arkitektur, kultur og religion. Hold da op hvor de kunne mange årstal. Oles stærke side var især de lange linjer og hele Mellemøstens nyere historie. (+ et utal af jokes leveret på engelsk så Hamza også fik glæde af dem). Hamza var eksperten når det kom perserriget og det moderne Iran. Han gav os bl.a en interessant ( og overraskende!) introduktion til den nyeste familie- og sociallovgivning i Iran. Desuden var han dygtig til at finde gode spisesteder og til at forklare hvad de forskellige retter på spisekortet bestod af. En stor oplevelse var mødet med den danske ambassadør i Teheran som fortalte om diplomatiske forbindelser mellem DK og Iran og især om dansk-iransk handelsamkvem som er i stærk vækst. En anden stor oplevelse var togturen i nattog fra Tehran til Mashad, man følte sig hensat til Orientekspressen. 5 stjerner.

Anne Grete Nielsen

Ole Wøhlers var usædvanlig på så mange måder. Dels hans store viden om historien, landet og det arabiske, som han delte ud af på den mest inspirerende facon. Dels hans lyst til at vise os ting uden for det autoriserede program, fordi han kender så meget til landet, fx besøget hos den danske ambassadør og den formidable frokost hos en ven, der gerne ville ha os på besøg. Jeg oplevede ikke Ole W som en almindelig guide, men som en person der gerne ville vise os det her land, og som orkede at være sammen med os, uanset om der var program eller ej.

Se flere anmeldelser

Afrejsedatoer

04-10-2017 14 Dage CPH Ole Wøhlers Olsen Fra kr. 22.900 Bestil rejsen

Dagsprogram

Dag 1 København – Shiraz
Vi flyver fra København (mulighed for tilslutning fra Billund og Aalborg) og med en enkelt mellemlanding ankommer vi i Shiraz. Der serveres mad og drikkevarer ombord på flyet.

Dag 2 Shiraz 
Shiraz er en af Irans smukkeste byer – fyldt med smukke blomsterhaver og en perlerække af smukke moskéer. Men byen er for iranerne først og fremmest kendt som poeternes by, hvilket ikke mindst skyldes digteren Hafez, der blev født i Shiraz i begyndelsen af 1300-tallet. Hafez’s betydning for iranerne er selv i dag nærmest uvurderlig, og hans poetiske temaer om kærlighed og troskab og om at udstille fordomme læres uden ad og citeres ved enhver given lejlighed.

Vi besøger Hafez’s smukke gravsted, hvor vores lokale guide vil fortælle om hans digte. Blandt dagens andre programpunkter er den smukke have Bagh-e Eram med det flotte, historiske hus Narenjestan, Zeynatol Molk og haven Bagh-e-Nazar. (M,-,A)

Dag 3 Shiraz
Dagen starter tidligt med en dagsekskursion til Takht-e Jamshid (Persepolis), Naqsh-e Rostam (Nekropolis) og Naqsh-e Rajab.

Persepolis blev påbegyndt 500 år fvt., og det var her de store persiske herskere tog imod sine gæster fra alle afkroge af det store persiske rige. Her er vidunderlige relieffer, der viser gæsterne, som ved store processioner aflagde herskeren besøg. I dag står Persepolis tilbage som en imponerende ruin og et vigtigt vidnesbyrd fra det enorme perserrige. Byen blev lagt i ruiner af Alexander den Store i 330 fvt. og senere af araberne. De tilbageværende ruiner vidner om både storhed og skønhed, og vi skal se fantastiske relieffer med soldater, store løveskulpturer og en detaljerigdom, der er helt uimodståelig. Persepolis er en stor oplevelse.

Den dansk-tyske opdagelsesrejsende Carsten Niebuhr lavede et stort stykke arbejde med at nedskrive og overlevere de gamle skrifter fra Persepolis, så vi i dag har en betydelig viden om det gamle Persien.

Ikke langt fra Persepolis finder vi Nekropolis, hvor bl.a. en af de mest betydelige af det achæmenidiske dynastis konger, Dareios den Første, blev begravet. I det nærliggende Nagsh-e Rajab skal vi nærstudere klippereliefferne – det ældste dateres helt tilbage til 1.000 år fvt.

Sidst på eftermiddagen tilbage i Shiraz besøger vi det lille Pars Museum, der blev bygget som modtagelsessalon for shah’en Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktangonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i byen.

rejse shiraz

kvinder iran tehran

Dag 1 København – Shiraz

Vi flyver fra København (mulighed for tilslutning fra Billund og Aalborg) og med en enkelt mellemlanding ankommer vi i Shiraz. Der serveres mad og drikkevarer ombord på flyet.

Dag 2 Shiraz 
Shiraz er en af Irans smukkeste byer – fyldt med smukke blomsterhaver og en perlerække af smukke moskéer. Men byen er for iranerne først og fremmest kendt som poeternes by, hvilket ikke mindst skyldes digteren Hafez, der blev født i Shiraz i begyndelsen af 1300-tallet. Hafez’s betydning for iranerne er selv i dag nærmest uvurderlig, og hans poetiske temaer om kærlighed og troskab og om at udstille fordomme læres uden ad og citeres ved enhver given lejlighed.

Vi besøger Hafez’s smukke gravsted, hvor vores lokale guide vil fortælle om hans digte. Blandt dagens andre programpunkter er den smukke have Bagh-e Eram med det flotte, historiske hus Narenjestan, og Zeynatol Molk. (M,-,A)

Dag 3 Shiraz
Dagen starter tidligt med en dagsekskursion til Takht-e Jamshid (Persepolis), Naqsh-e Rostam (Nekropolis) og Naqsh-e Rajab.

Persepolis blev påbegyndt 500 år fvt., og det var her de store persiske herskere tog imod sine gæster fra alle afkroge af det store persiske rige. Her er vidunderlige relieffer, der viser gæsterne, som ved store processioner aflagde herskeren besøg. I dag står Persepolis tilbage som en imponerende ruin og et vigtigt vidnesbyrd fra det enorme perserrige. Byen blev lagt i ruiner af Alexander den Store i 330 fvt. og senere af araberne. De tilbageværende ruiner vidner om både storhed og skønhed, og vi skal se fantastiske relieffer med soldater, store løveskulpturer og en detaljerigdom, der er helt uimodståelig. Persepolis er en stor oplevelse.

Den dansk-tyske opdagelsesrejsende Carsten Niebuhr lavede et stort stykke arbejde med at nedskrive og overlevere de gamle skrifter fra Persepolis, så vi i dag har en betydelig viden om det gamle Persien.

Ikke langt fra Persepolis finder vi Nekropolis, hvor bl.a. en af de mest betydelige af det achæmenidiske dynastis konger, Dareios den Første, blev begravet. I det nærliggende Nagsh-e Rajab skal vi nærstudere klippereliefferne, de ældste går næsten 2.000 år tilbage i tiden.

Sidst på eftermiddagen tilbage i Shiraz besøger vi det lille Pars Museum, der blev bygget som modtagelsessalon for shah’en Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktangonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i byen. (M,-,A)

Dag 4 Shiraz – Yazd
Vi forlader Shiraz og kører mod Yazd. På vejen besøger vi Pasargardae, en gammel persisk kongeby, hvor det dramatiske og øde landskab er dækket af resterne af en engang storslået by. Udgravningerne er knapt begyndt her, og ingen kender i virkeligheden omfanget af byen endnu, der blev påbegyndt mere end 500 år fvt. af Kyros den Store, hvis gravmæle står flot på stedet.

Efter frokost fortsætter vi mod Yazd, hvor vi ankommer ud på eftermiddagen. (M,F,-)

Dag 5 Yazd
Vi skal på opdagelse i den gamle silkevejsby, Yazd, der ligger smukt mellem ørkener og saltsøer. Yazd er en af de gamle handelsbyer på Silkevejen, og byen er kendt for silke, tekstiler og tæpper, der blev handlet af karavanerne på vej til Centralasien og Indien. Byen ligger mellem to ørkener og omgivet af saltsøer. Den er nu universitetsby med over 1/4 mill. indbyggere.

Vi går til Chaha Suq Bazar og derfra videre til Fredagsmoskéen (bygget i 14.årh.), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker. I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi besøger deres ildtempel, hvor den hellige ild har brændt uafbrudt siden år 470. (M,F,-)

Dag 6 Yazd - Nain - Isfahan
Vi kører mod Isfahan og gør et ophold i Nain, der bl.a. er kendt for sin smukke moske og tekstilbearbejdning. Efter frokost kører vi videre til Isfahan – og hvilken perle, der venter os. Isfahan er den smukkeste og den mest fascinerende af alle byer i Iran. Her er storslåede paladser, farvestrålende moskéer og vidunderlige tehuse, der går tilbage til byens storhedstid i 1600-tallet, da Safaviderne jagede først mongolerne og siden osmannerne ud af landet og samlede riget. Selvom regeringstiden kun var på få århundreder, har perioden efterladt en række arkitektoniske perler, som vi skal besøge over de næste dage.

Om aftenen tager vi på en lille tur til Si-o-seh-broen, den mest berømte af de 11 broer, der krydser floden Zayandeh i Ishafan(M,-,A)

Dag 7 Isfahan
Vi begynder dagen på den storslåede Naqsh-e-Jahan-plads grundlagt af Shah Abbas samt rundvisning og gennemgang af den flotte Imam-moske fra 1602. Vi skal høre historien om, hvordan karavaner gennem århundreder er kommet til byen med alskens rigdomme, hvilket en slentretur gennem basaren giver et godt billede af. På denne centrale plads skal vi også se nærmere på Lotfollah-moskéen, Shah Abbas’ private kapel, den måske smukkeste moské af alle.

Gennem pladsens arkader kommer vi til Ali Qapu, det gamle regeringssæde og pavillon, og videre til basaren, der fra et gammelt karavanserai ved pladsen strækker sig kilometer-langt ad snoede, overdækkede gyder. Og så skal vi besøge en tæppehandler, der kan fortælle os om den gamle kunst at knytte tæpper og forklare forskellene på motiver, mønstre og teknikker fra forskellige steder i landet. Vi besøger også en af Isfahans berømteste og internationalt anerkendte miniaturemalere – en kunstart, som Isfahan er særligt kendt for.

Vest for den store plads finder vi paladserne Chehel Sotun (de fyrre søjler) og Hasht Behesht (de otte paradiser) med deres store, vederkvægende parkanlæg. Disse paladser fungerer nu som museer. (M,-,A)

Dag 8 Isfahan og tog til Mashad
Vi har tid i Isfahan inden vi tager toget til Mashad i det nordøstlige Iran. Vi har 4 eller 6-mands kupeer med soveudtræk. Vi forlader Isfahan banegård om eftermiddagen og nyder at kunne sidde og kigge ud inden solen går ned. Vi overnatter i toget og ankommer til Mashad næste morgen.

Dag 9 Mashad
Vi ankommer til Mashad omkring 8.30 om morgenen. Mashad er Irans helligste by, og byen besøges årligt af millioner af pilgrimme fra nær og fjern. Byens status er særligt knyttet til den 8. shi’a Imam Ali ar-Ridha, der døde som martyr her i år 818. Hans grav har gjort byen til en af shiadommens helligste. Vi besøger naturligvis  Haram-e Razavi, der regnes for en af den islamiske verdens smukkeste helligdomme.

Vi bruger også vores besøg i Mashad til at få en introduktion til persisk litteratur. Byen er nemlig hjemsted for flere af de største poeter, bl.a. Mehdi Akhavan-Sales og nationaldigteren Hakim Abul-Qasim Ferdowsi Tusi, hvis mausoleum vi også skal besøge. (M,F,-)

Dag 10 Mashad
Dagen er fri til at nyde byens seværdigheder i eget tempo. Rejselederen vil tage sig af dem, der ikke har lyst til at være på egen hånd. Vi kører med nattoget (afgang fra Mashad kl. 20) til Teheran, hvor vi ankommer næste morgen. (M,-,-)

Dag 11-13 Teheran
Vi ankommer til Teheran om morgenen. Vi skal i løbet af de næste dage bl.a. på besøg i den sydende basar, der med sine kringlede kroge og små gyder giver et fascinerende indblik i byens hverdagsliv. Basaren har altid været et magtcentrum i Iran og er stadig i dag et vigtigt økonomisk og politisk centrum. Vi besøger Sa’ad Abad Palace (shahens palads), det overdådige og nærmest opulente Juvelmuseum samt det smukke Abgineh – et museum med keramik- og glasvarer.

Vi skal også i løbet af opholdet i Teheran møde og have en snak med et par af de danskere, der til dagligt bor og arbejder i Teheran, og som vil give deres egne personlige beretninger om dagligdagen. (M,-,A)

Dag 14 Hjemrejse
Vi flyver om formiddagen med Qatar via Doha til København. (M,-,-)

 

 


Download hele programmet

Kort over rejsen

{{title}}

{{options.labelContent}}

Rejseleder på rejsen

Ole Wøhlers Olsen

Ole Wøhlers Olsen

Ole Wøhlers Olsen er tidl. dansk ambassadør og har arbejdet indenfor diplomatiet i en menneskealder. Han er tidligere dansk ambassadør i Chile og har rejst i hele Sydamerika. Desuden har han været ambassadør i Algier, Damaskus og Riyadh. Han kender på den baggrund Mellemøsten særdeles godt og har stor indsigt i de lande han er rejseleder i. Med Ole som rejseleder får du en meget vidende rejseleder, der er god til at informere om landenes kulturer og historie.


Prisinformation

Prisen gælder pr. person i delt dobbeltværelse. Tillæg enkeltværelse: 2.900 kr. pr. person.

- fly København–Shiraz // Teheran–København med Qatar (med mellemlanding)
- transport hotel-lufthavn
- kørsel i bus med air condition
- Ole Wøhlers Olsen som rejseleder samt lokalguider på hele rejsen
- pension som angivet i programmet, ekskl. drikkevarer
- der serveres vand til maden. Sodavand mv. kan tilkøbes for egen regning (der serveres ikke alkohol i Iran)
- de i programmet nævnte punkter inkl. evt. entré
- indkvartering på hotel
- informationsmøde i København forud for rejsen

- afbestillingsforsikring og rejseforsikring
- drikkepenge
- visum (750 kr)
- bemærk, der må ikke være israelske stempler i dit pas

Tilslutning fra Billund eller Ålborg

På alle vores rejser tilbyder vi tilslutningsfly fra enten Billund eller Ålborg for en fast pris på 850 kr. Ønsker du dette bedes du give os besked ved bestilling af rejsen.

Hotel: På denne rejse bruger vi lokale turistklasse hoteller - se hotelklassificering

Vejret: Efteråret og foråret er klart de mest behagelige rejsetidspunkter for ture til Iran. Men landet er stort og har helt forskellige klimaer afhængig af hvor, du skal hen. Generelt kan vintrene (december til februar) være ubehageligt kolde, især i de nordlige og vestlige egne, mens somrene (juni til august) gerne byder på temperaturer over 50 grader langs kysten ved den Persiske Golf og i de sydlige provinser. Her er luftfugtigheden desuden utrolig høj, så vil man rejse i perioden fra maj til oktober, anbefales det at nyde solen og den mere tålelige luftfugtighed længere inde i landet.

Visum: Der kræves visum til denne rejse, som vi står for. Cirka 10 uger før afrejse får du (sammen med restbetalingen af rejsen) vores vejledning til visumproceduren. Vi skal bruge dit pas i ca. 14 dage. 

Penge på rejsen: Da du ikke kan bruge kreditkort i Iran skal du medbringe kontanter til hele rejsen. Du skal medbringe enten US Dollars eller Euro i 20 - 50 eller 100 sedler. Som en tommelfingerregel skal du bruge ca. 200 kr om dagen til frokost og andre småting. Såfremt du skal købe ting med hjem skal dette lægges oveni.

Drikkepenge: Drikkepenge er svært at forstå for mange danskere og de fleste vil helst bare have det inkluderet i prisen. Vores holdning er dog, at drikkepenge skal være et udtryk for jeres tilfredshed og derfor skal dette betales sidst på rejsen til jeres lokale guide og til jeres chauffør. Som tommelfingerregel 6 USD per dag til guiden og 4 USD per dag til chaufføren. 

Alle vores guider aflønnes af vores samarbejdspartner, der lønmæssigt tilbyder guiderne en god løn, der sikre, at vi kan få de dygtigste lokalguider. Men i Iran er en væsentlig del af guidernes løn drikkepenge fra gæsterne. Som partner har vi desværre ikke indflydelse på dette. 

Andre rejser til Iran